Wat is functionele geneeskunde?

Veel Nederlanders hebben nog nooit gehoord van Functionele geneeskunde, maar deze beweging van hoog opgeleide artsen en therapeuten begint steeds meer ruimte te krijgen Gelukkig vergoeden veel verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vaak een deel van de kosten.

Functionele geneeskunde is een evolutie in de medische praktijk die beter aansluit op de zorgbehoeften van de 21ste eeuw. Het is een systeem georiënteerde, op wetenschap gebaseerde benadering die bepaalt HOE en WAAROM ziekte optreedt en de gezondheid herstelt door de onderliggende oorzaken van ziekte voor elk individu aan te pakken.

Door de traditionele symptoom gerichte focus van de medische praktijk te verleggen naar een meer patiëntgerichte benadering, richt functionele geneeskunde zich tot de hele persoon, niet alleen op een geïsoleerde klacht.

De meeste van onze patienten zijn zo ontregeld dat meerdere systemen niet meer goed werken en geholpen moeten worden.

Het vereist een gedetailleerd en diep begrip van uw unieke genetica, biochemie, fysiologie en lifestyle factoren en maakt gebruik van die informatie om gepersonaliseerde behandelplannen op te stellen die leiden tot verbeterde gezondheidsresultaten.

Uw specifieke behandelplan zal westerse medische interventies integreren met wat soms als “alternatieve” of “complementaire” benaderingen wordt beschouwd, zoals onder meer voeding, botanische medicijnen, supplementen, ontgiftingsprogramma’s, stress beheersingstechnieken en lichaamsbeweging en houding.

In Functional Medicine is er geen one-size-fits-all behandeling, dus zelfs als u en een vriendin van u dezelfde symptomen of aandoening hebben, krijgt u niet hetzelfde behandelplan.

Simpel gezegd, functionele geneeskunde is gericht op het opnieuw in evenwicht brengen van lichaamssystemen in een staat van harmonie, zodat u de ultieme gezondheid en vitaliteit kunt hebben! In plaats van overleven weer leven. 

Dus als u lijdt aan een chronische ziekte of een verzameling onverklaarbare symptomen heeft, kan het werken met functionele geneeskunde u helpen om diepgaande inzichten te krijgen die uw gezondheid kunnen veranderen. 

De vorm van aanpak berust op een partnership tussen patiënt en behandelaar waar het doel is te werken  de totale patiënt in plaats van de ziekte te bestrijden met een pil als symptoombestrijder.

 

Complimed  gebruikt conventionele westerse technieken samen met complementaire behandelwijzen.

Als expert in functionele diagnostische voeding behaal ik resultaten door:

  • Systematisch werken (in volgorde van belangrijkheid)
  • Focussen op het optimaliseren van de hele gezondheid (niet alleen op het beheersen van symptomen)
  • Testen uitvoeren om genezingsmogelijkheden te identificeren (niet alleen te gissen)
  • Educatie over veranderingen in levensstijl (niet alleen medicatie, supplementen of voedselbeperkingen)
  • Mij te verdiepen in u niet alleen op uw klacht

Waarom kiezen voor functionele geneeskunde?

Veel mensen worden niet goed gediagnostiseerd of krijgen te horen dat “ze er maar mee moeten leven”. Of de klachten vallen “binnen de norm’ wat zoiets betekent als net niet doodgaan maar je wel doodziek ziek voelen.

Er wordt bij ons naar u geluisterd en er is tijd genoeg om uw klachten te bespreken.  Ook hebben we een aantal testen die (nog) niet gebruikt worden door uw eigen arts waardoor wij waarschijnlijk wél vinden wat er mis is.

Wij kijken ook naar meerdere oorzaken omdat het lichaam een geheel is van systemen. Gaat er een dominosteentje om dan heeft dat vaak een enorme impact op het hele systeem. En in tegenstelling tot reguliere artsen waar u meestal binnen 8 minuten weer buiten staat met een recept, waarbij u het ervaart alsof u niets meer bent dan een zieke lever of een beschadigd gewricht. U krijgt dus meer tijd meer aandacht en een veel meer holistische aanpak wat uw klachten betreft.

In de reguliere geneeskunde wordt vaak nog lokaal en op ziektebeeld behandeld, niet vanuit de patient als geheel , als individu met een uniek lichaam, gestel ( constitutie) en unieke persoonlijke omstandigheden. Er is te weinig praktische voedingkennis over de samenhang van voeding en gezondheidsproblemen en orgaansystemen in het lichaam. Zo worden onderlinge oorzaken van en samenhang tussen klachten vaak niet (h)erkend. Ik vertel mijn patienten dat erfelijkheid het geweer laadt, maar de omgeving haalt de trekker over. De manier van eten, bewegen, omgaan met stress  en de blootstelling aan gifstoffen uit het milieu dragen allemaal bij aan de vorming en het verloop van chronische aandoeningen. We worden wel steeds ouder maar 1 op de 4 mensen in Nederland  heeft al een chronische aandoening boven de 40 jaar.

Wat kunt u verwachten bij een behandeling?

Uiteraard hangt dat af van het te volgen protocol, maar in het kort:

Testen worden ingezet waar nodig  om tot de juiste oorzaak van uw klachten te komen. Met de resultaten wordt een protocol gemaakt wat duurt van enkele weken tot soms langer dan een jaar bij gecompliceerde klachten.
In de protocollen zitten stappen, vaak eerst een stukje leverondersteuning om gifstoffen te verwijderen en verkeerde voeding uit het eetpatroon te halen. We ondersteunen het lichaam om  de belasting  te verlagen waar nodig door natuurlijke ontgiftingspaden open te zetten met voeding en supplementen,. De darm speelt bij de meeste van mijn patienten een grote rol hierbij.  Veel mensen hebben een verhoogd doorlaatbare darm ( leaky gut). We kijken vervolgens naar ontsteking en het immuunsysteem, brengen evt hormonen vanuit de bijnier en schildklier in balans als dat nodig is. En brengen bestaande voortschrijdende auto immuunreacties zo goed mogelijk (zoals reuma, diabetes, Hashimoto) tot een halt. . Ik help u, hoe u beter met stress om kunt gaan, de bloedsuiker in balans kunt brengen en met de juiste voeding en supplementen  vullen we eventuele tekorten aan.

Veel patienten hebben klachten gerelateerd aan de spijsvertering of symptomen van een prikkelbare darm. Hierbij is het verwijderen van voedingsmiddelen die reacties opwerpen, het in balans brengen van de darmflora en het gebruik van suppletie om tekorten aan te vullen van groot belang.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt een afspraak maken via het contactformulier

Voorafgaand aan uw eerste afspraak is het raadzaam vast uw gegevens en klachtenverloop aan ons door te geven. Zo kunnen wij ons goed voorbereiden op uw komst. Vragen behelzen een totaalbeeld van uw gezondheid in het heden, maar ook gerelateerd naar klachten of gebeurtenissen in het verleden. U vind ook deze lijst hier U vult deze lijst in en stuurt deze minimaal twee dagen voor het consult per email retour.

De rol van voeding is erg belangrijk

Klachten en ziektebeelden worden tegenwoordig complexer. Door de verhoogde druk is er bij mensen een toenemend bewustzijn van hun eigen gezondheid en de rol van voeding. Voeding is een relatief eenvoudige manier om preventief en zelfstandig aan gezondheid te werken. De beste dokter staat in de keuken!

Mensen gaan zelf op zoek op internet naar betrouwbare voeding informatie. Er verschijnen echter zoveel  verschillende -vaak tegenstrijdige- berichten over voeding en gezondheid i de media dat er bij mensen veel onzekerheid en verwarring ontstaat over voeding en supplementen gebruik. Daarnaast wordt de beschikbare informatie vaak gekleurd in de media gebracht vanwege onderlinge commerciële belangen. Zo werd mijn vader in de 70 tiger jaren wijsgemaakt dat hij vooral moest stoppen met roomboter en aan de Becel moest vanwege hartklachten. Nu weten we wel beter. Maar zelfs de discussie over welke voeding nu goed voor je is wordt onbelangrijk als je er niet tegen kunt. Zelf ben ik opgegroeid met melk en een boterham met kaas. Pas op latere leeftijd kwam ik er achter niet goed tegen melk en kaas te kunnen. Ik zelf ben daar nog goed doorgekomen maar mijn broer had als kind altijd bronchitis. Nu is hij bijna 70 en merkt dat er een verlittekening in zijn longen hem een COPD achtig beeld geeft. En dat terwijl hij nooit gerookt heeft. Tja in die tijd wisten we niet beter dan dat melk de witte motor was. Niet dus!

En wat te denken van alle tussendoortjes die kinderen meekrijgen naar school? Boordevol suiker stuiteren ze door de klas. De stempels ADHD vliegen je om de oren. Nou geloof mij maar dat voeding daarbij een zeer belangrijke rol speelt. Leest u mijn exorfine hoofdstuk maar eens.

 

Voorbeeld  van een behandeling bij Complimed

Een 49 jarige sterk vermagerde en vermoeide man 

Hij had diaree en bloed bij de ontlasting, was duizelig, vergeetachtig en kon maar voor 30% zijn werk doen.Naar aanleiding van de klachten werd een imupro-test ingezet. Ook werd er een dagcurve cortisol gemeten een darmflora onderzoek gedaan en een testosteron profiel gemaakt. De mineralen en zware metalen werden gemeten middels een oligoscan. De darmflora was nodig omdat patiënt verdacht was op een schimmelinfectie en wegens vermageren en spiervermindering met verteringsstoornissen.

Uit de onderzoeken bleek er een flinke candida overgroei en een clostridium aanwezig te zijn. In de familie kwam darmkanker en borstkanker veelvuldig voor. Ook was er sprake van een histamine overgevoeligheid omdat het DAO enzym niet goed werkt. De bijnier bleek slecht te werken wrs door een periode met aanhoudende stress. Uit het darmflora onderzoek bleek de vet vertering niet goed te verlopen waardoor er tekorten waren aan vetoplosbare vitamines. De androgene hormonen ( testosteron) waren veel te laag. 

Patient volgde eerst een paar weken een gericht voedingsadvies waarin hij enige voedingsmiddelen tijdelijk moest uitsluiten en daarna weer langzaam moest herintroduceren. Suiker moest vermeden worden. Goede vetten werden langzaam opgebouwd met hulp van enzymen.

Om de parasieten en schimmels te verwijderen werden er middelen ingezet na enige weken. De opbouw van de darm liep hierbij synchroon.Omdat patiënt zo duizelig was werd er gekeken naar de oorzaak welke leek te liggen in het middenoor. De Epsley methode gaf al na een paar dagen aanzienlijk verlichting. Omdat het maagzuur niet zuur genoeg was werd patiënt aanbevolen tijdelijk enzymen te gaan gebruiken met hulpstoffen voor de vertering.Na enige weken werd ook de bijnier geholpen en was binnen een maand of 8 was de patiënt weer zeer optimaal functionerend. Hij was 5 kilo aangekomen kreeg meer energie en spieren.

 

Jongetje met groeistoornis en soms ongewenst gedrag

Bram van 14 heeft een groeiachterstand en gevraagd zich soms vreemd. We doen een test en halen de intoleranties weg. Bram groeit in 1 jaar 12 cm en is weer prettig in gedrag. Hij heeft na 1 jaar een terugval en moet weer gecorrigeerd worden en gemotiveerd om zijn neurotransmitters goed in balans te houden. Hij is nu langer dan ik en voelt zich prima. Hij plaagt wel zijn zusje nog af en toe.

 

Vermoeid en gewichtsvermindering

een 28 jarige man met wat ondergewicht kwam bij mij met buikpijn misselijkheid, jeuk, reflux en vermoeidheid. Eerder onderzoek ( colonscopie, maagonderzoek echo) gaven geen afwijkingen. Een darmflora onderzoek gaf aan dat hij helicobacter besmetting had en een opname stoornis van zijn vetten door een slechte opname. Hij had al 20 jaar maagzuurremmers. We zijn eerst begonnen de maagzuurremmers af te bouwen. Zijn vertering te verbeteren en de helicobacter te bestrijden. Na 3 maanden gingen de klachten veel beter. Hij kwam 5 kilo aan en was minder vermoeid

Voorbeeld ; Jonge man met colitis ulcerosa

Een 27 jarige oud-olympische sporter meldde zich dat hij op de lijst stond om een stuk darm operatief te laten verwijderen vanwege colitis ulcerosa. Hij zat aan de zwaarste mogelijk corticosteroïden(remicade) . Hij voelde zich lusteloos en was depressief bij darmonderzoek bleek zelfs nu nog zijn calprotectine hoog. We zijn eerst begonnen de voeding te verbeteren, gluten gingen eruit en ook andere voeding waar hij intolerant voor bleek. Hij kreeg van mij zeer hoog chlorella en andere ontstekingsremmers. Al snel werd de darm rustig, de medicatie kon worden afgebouwd en bleek na 1 jaar niet meer nodig. De darm is weer gezond en hij lacht weer.

Voorbeeld; zakenman valt in slaap tijdens vergadering

Een 37 jarige zakenman vermoed een voedselintolerantie. Uit de test blijken weinig afwijkingen. Na exorfine onderzoek blijkt echter dat deze man gluten niet kan verdragen wegens een defect DPPlV enzym en een exorfine gevoeligheid. Na het weghouden van deze voeding is er geen probleem meer

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.