Histamine onderzoek

26795851 – histamine

Histamine hoofdpijn
Aan deze veroorzaker wordt niet vaak gedacht. Dit is dan ook de vorm die vaak bij ons terechtkomt.

Histamine is onmisbaar voor het menselijk lichaam omdat het vele vitale functies vervult. Het wordt geproduceerd door het lichaam maar ook in variabele hoeveelheden met de voeding opgenomen. Problemen ontstaan alleen in het geval van excessieve (overmatige) concentraties histamine of bij niet afgebroken histamine. 

Histamine intolerantie wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) deficiëntie of een remming van het enzym diamine oxidase (DAO). DAO is het verantwoordelijke enzym voor de afbraak van histamine. Alhoewel DAO gevonden wordt in het hele lichaam, de darm herbergt de meest belangrijke en actiefste werkingsplaats. De enzymatische activiteit van DAO bepaald de afbraaksnelheid van histamine. Indien er een DAO deficiëntie / inhibitie (remming) aanwezig is kan het organisme niet snel genoeg de histamine die opgenomen wordt via de voeding of vrijgemaakt wordt uit lichaamscellen, afbreken en bestaat er een histamine intolerantie.

De test voor het meten van een meest genetisch defect  van het histamine afbrekende enzym (DAO) diamine oxidase.

Histamine wordt ook gevonden in voedingsmiddelen. Een genetische mutatie van de histamine-afbrekende diamine-oxidase (DAO) en histamine-N-methyltransferase (HMNT) -enzymen kan leiden tot een lagere dan normale activiteit zodat dat histamine zich ophoopt in het lichaam en allergie-achtige symptomen veroorzaakt. Dit staat bekend als Histamine-intolerantie.Zie verder behandeling histamine intolerantie

Andere vormen van hoofdpijn:

De hoofdpijn die veruit het vaakst voorkomt is een migraine of een tension headache ( spierspanning hoofdpijn). Beiden zijn goed te behandelen en komen zeer veel voor. De behandeling moet toegespitst worden per type hoofdpijn.

Tension headache

Dit is verreweg de meest voorkomende hoofdpijnvorm. Ook al zeggen mensen migraine te hebben komt deze hoofdpijn voort uit de spieren in de nek, vooral de trapezius pars descendens en de sternocleidomastoideus (voor de liefhebber van anatomie) . Je kunt dan trigger points of tender points vinden in die spieren die aan de schedelrand aanhechten , net iets links en rechts van het achterhoofdgat doorgaande tot achter het oor.  Deze punten staan in verbinding met punten op de schedel en voorhoofd en of achter de ogen. Als deze spieren strak staan trekken ze als het ware aan het vlies wat over de schedel ligt en irriteren zo dat vlies dat er een hoofdpijn ontstaat.

Meestal spelen er meerdere factoren mee in het ontstaan van hoofdpijn: slaap, hormonen, immunologie( afweer) voeding en beweging.

Migraine

Migraine veroorzaakt een intense pijn, meestal aan een zijde van het hoofd. Vaak wordt er een aura, visuele verstoringen  of lichtflitsen waargenomen.

Is er eenmaal migraine dan ervaren mensen ook vaak een misselijkheid, zweten, duizelig zijn, soms zelfs spraakstoornissen, en gevoelig zijn voor licht en geluid. Een hele enkele keer ook krachtvermindering in een arm of been.

Migraine houdt vaak dagen aan, in tegenstelling tot tension headache waar je meestal weer vanaf bent na een goede nacht slapen.

In het verleden werd vaak gedacht dat migraine een vaat probleem was, die vaten zouden vernauwen en verwijden. Andere gingen ervan uit dat de migraine ontstond door een tekort aan neurotransmitter serotonine. Serotonine controleert slaap en gemoedstoestand maar doet ook iets met de bloedvaten.

Zelf denk ik dat het een combinatie is van een aantal onderliggende oorzaken, incluis tekorten in voeding, allergie of intoleranties voor voeding en hormonale disbalansen.

Medicijn afhankelijke hoofdpijn

Sommige migraine lijders vertrouwen zo op pijnstillers, waardoor dit  een gewoonte kan gaat worden .Wanneer mensen vaak naar een pijnstiller grijpen ksn het juist zijn dat dit uiteindelijk naar hoofdpijn gaat leiden. Het is een frequent optredende hoofdpijn die vaak een hele dag duurt.

Bepaalde medicijnen kunnen dit beeld triggeren. Denk hierbij aan paracethamol en aspirine, de NSAId groep ( ibuprofen diclofenac) anti migraine medicatie, Betablokkers en ACE remmers, sommige antibiotica en cafeïne houdende voeding.Het is niet verstandig zomaar te stoppen met uw medicatie. Wel kunt u beginnen de oorzaak op een natuurlijke manier aan te pakken en geleidelijk medicatie af te bouwen.

Cluster hoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn die men in plotselinge aanvallen voelt opkomen komt relatief weinig voor. Het is een eenzijdige hoofdpijn, dus aan een kant van het hoofd. Vaak gebeurt dit juist ‘s nachts.Er kan iets zichtbaar zijn aan een oog roodheid of tranende ogen, een vernauwde pupil, een dichte neus of juist een loopneus. Mensen zijn soms angstig, geïrriteerd  en vermoeid

 

 

Hormonale hoofdpijn
Deze vorm van hoofdpijn zien we ook vaak. Reguliere medicatie helpt niet altijd en de pil is ook vaak niet de oplossing. Gelukkig is er best wat aan te doen. Een van de testen die wij gebruiken is de oestrogeen detox test via urine.

Hoofdpijntrigger; je baas
Meer specifiek: werk stresskan zorgen voor spanningshoofdpijn of zelfs een flinke migraine. De exacte oorzaak hiervan is nog onbekend, maar wetenschappers vermoeden dat het met overgevoelige zenuwbanen in de hersenen te maken heeft. Stress geeft een verhoogde spierspanning en dat is op zich al een hoofdpijntrigger.

Houding en spiergebruik gebonden hoofdpijn
Opgetrokken schouders, een bureaustoel met onvoldoende steun voor de rug, een computerscherm dat niet op de juiste hoogte is afgesteld of de telefoon tussen hoofd en schouder klemmen: een slechte (werk)houding veroorzaakt spanningshoofdpijn. Een te hoog adempatroon speelt hierin vaak mee. Als je regelmatig hoofdpijn hebt is het dus verstandig je houding eens onder de loep te nemen. Denk ook aan je sta-houding, je bank hanghouding en je sporthouding. U kunt hiervoor terecht bij complimed die meer dan 25 jaar ervaring heeft op dit vlak en het combineert met orthomoleculaire technieken. Te veel spierspanning van de kaakspier de m. masseter kan hoofdpijn geven. Ook tandenknarsen heeft dit effect.

 cafeïne
Cafeïne  kan verlichting bieden bij hoofdpijn. Het zit zelfs in pijnstillers. Maar een teveel ervan kan hoofdpijn opwekken. Of een te wisselend gebruik van koffie ( uitslapen in het weekeind en dus geen koffie nemen) kan ook hoofdpijn geven. En wanneer je een echte koffie addict bent, zullen de klachten bij minderen in eerste instantie alleen maar verergeren.

 

 

 

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.