Exorfine onderzoek ( ADHD/ADD )

9898483 – bunch of wheat stalks isolated on black

Melk en granen kunnen bij sommige mensen de psyche beïnvloeden. Stofjes uit koemelk, gluten en soja kunnen leiden tot een stoornis in de hersenstofwisseling. Denk hierbij aan hyperactiviteit, autisme, depressie en zelfs bi-polaire stoornissen en schizofrenie.

 
Iemand met een hoge exorfinen belasting kan allerlei klachten ontwikkelen. In de eerste fase voelt iemand zich sneller moe, de aandacht verslapt en de motivatie is moeilijker vol te houden. Vervolgens neemt de stress-weerstand af,  de suikerbehoefte neemt toe en worden er spierspanningen opgebouwd in het lichaam (bv. nek- of rugpijn).. Ook kunnen er immuunproblemen optreden zoals inhalatie-allergieën, astma en allergieën.
 
 
Dit betekent dat endorfine gestoord door exorfine intolerantie  de gevoeligheid en de hoeveelheid van andere signaalstoffen, zoals dopamine, cortisol en insuline verstoort. Endorfine zorgt voor de rijping van lymfocyten zodat het lichaam voldoende afweer heeft tegen virussen, schimmels, infecties en kanker. Deze neemt dus af als iemand een verminderde werking heeft van endorfine door exorfine gevoeligheid. We hebben het dan over endorfine resistentie. 
 
 
Voeding beïnvloed de hersenen
Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit. In een onderzoek werden twaalf kinderen met hyperactieve ADHD behandeld met een exorfinen-vrij eliminatiedieet. Bij alle kinderen normaliseerde de hersenactiviteit en het ADHD-gedrag. De problematiek begon meteen weer  zodra ze opnieuw exorfinen consumeerden.
 

De peptiden die in de bloedbaan circuleren, worden aangetroffen in de urine van kinderen (en volwassenen) met neuro psychiatrische problemen. Dit kan een gevolg zijn van onvolledig verteerd eiwit in het maag-darmkanaal dat vervolgens door de slijmvlieswand van het maagdarmkanaal migreert. Een gevolg van verhoogde darm-permeabiliteit, ook bekend als een lekkende darm. We nemen allemaal kleine hoeveelheden van peptiden en eiwitten uit de darm op.

Er wordt verondersteld dat deze peptiden vanuit de darm worden opgenomen in het bloed en dat een deel van deze peptiden de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

Exorfinen blijven actief als het DPP-IV enzym dat de exorfinen moet afbreken niet goed werkt en/of als er teveel exorfinenmoeten verwerkt worden. De factoren die hierin een rol spelen zijn;
De toegenomen consumptie van tarwe en zuivel
Veredeling van de tarwegranen (tarwe bevat 5 tot 10 keer gluten-exorfinen dan 100 jaar geleden).
Wijziging van A2-caseïne-melk naar de A1 variant. Hierdoor nam de hoeveelheid melk-exorfinen met meer dan 5.000 % toe

De activiteit van het DPP-IV enzym wordt geremd: cortisol (stress) en verschillende chemische stoffen treden op als een DPP-IV enzym remmer zoals geneesmiddelen, smaakversterkers,  organofosfaten, fosforzuur in frisdranken en vaccins met thimerosal.

 

Exorfine junkies.

Exorfinen behoren tot de opioïden. Dit zijn stoffen die het beloningssysteem in de hersenen activeren door een korte maar heftige toename van endorfine en dopamine (gevolgd door een drop-down). In Amerika spreekt men soms van ‘exorphin-junks’, mensen die zodanig verslaafd zijn aan exorfinen dan ze geen gezonde voeding meer willen eten. Ook dieren reageren reageren met een gelijkaardige opiaat-ontwenning. Ratten die eenzijdig werden gevoed met een exorfinen-rijk dieet stierven nog liever dan over te schakelen op normale voeding. Vandaar de pizza verslaving van de huidige tijd wellicht?
Mensen die morfine gebruiken of bepaalde medicatie kunnen ongeveer dezelfde kenmerken vertonen als mensen die niet tegen exorfinen kunnen 
 
Kijken we bijvoorbeeld naar ADD/ADHD zien we dat deze mensen zeer gevoelig zijn voor pesticiden concentraties in het bloed. Pesticiden zijn DPP-IV remmers net zoals antibiotica, smaakversterkers en kwik dat ook zijn. We hoeven dus niet zo ver te zoeken om de oorzaken van de dopamine problematiek te vinden.
Maar waarom worden deze pesticiden dan niet door alle mensen ‘opgeslagen’ in hun lichaam? Het antwoord op deze vraag kwam van een geheel onverwachte hoek. Uit onderzoek bij apen bleek dat gluten de ontgifting van lichaamsvreemde stoffen blokkeert. Althans bij de apen die genetisch niet tegen gluten kunnen. 
 
Exorfinen onderzoek
 Het voordeel van een test is precies te weten en welke exorfinen je weg moet laten en welke je gewoon kunt eten. 
 
Exorfinen worden gemeten aan de hand van een urine onderzoek. Op deze manier kan men bepalen welke exorfinen actief blijven. Bij ongeveer 35% zijn alleen de exorfinen uit caseïne of uit gluten actief. Het overige deel van de mensen met klachten van het endorfinesysteem hebben last van meerdere exorfinen.
Voordelen van het exorfinen onderzoek
 •  Vergemakkelijkt het eliminatiedieet: niet iedereen moet een volledig exorfinen-vrij dieet volgen
 •  Geeft informatie over de belasting van het stress- en het endorfinesysteem
 •  Geeft informatie over de ernst van de te verwachten opiaat-ontwenning
 •  Onderzoekt ook de exorfinen uit schimmels. Bij ongeveer 5% van onderzochte stalen werden schimmel-exorifinen gevonden. Schimmel-exorfinen treft men aan bij mensen met kern-autisme, CVS, fibromyalgie, verwardheid en waanbeelden (bv. stemmen horen).

 

Vooral mensen met een verhoogde darmdoorlaatbaarheid zijn hier gevoelig voor. Glutenmorfine A5 wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met concentratiestoornissen en hyperactiviteit. Exorfinen onderzoek geeft informatie of u, of uw kind gevoelig is voor gluten en zuivel, spinazie en soja. Exorfinen zijn opiaatachtige voedingsstoffen die als je er gevoelig voor bent het stress en endorfine systeem belasten. Dit kan leiden tot veel problemen in onze hersenstofwisseling met een scala van symptomen. Vaak zie je exorfine problemen bij mensen met ADHD, ADD, CVS, MCS bi-polaire persoonlijkheid, autisme fibromyalgie en immuunproblemen. Exorfine gevoeligheid kan komen uit: Gluten, zuivel ( lactose vrij helpt niet) Soja, Spinazie (* niet iedereen heeft op al deze stoffen reacties!) Als een exorfine gevoeligheid de werking van de lichaamseigen neurotransmitter endorfine afremt, geeft dat een blokkade van dopamine en serotonine. Dopamine heeft een motiverende uitwerking op onze stemming, dus mensen met een exorfinen- intolerantie moeten oppassen dat ze geen ‘demotiverend dieet’ gebruiken.

Exorfinen zijn in hoge mate aanwezig in gluten en melk, maar kunnen ook worden geproduceerd door een aantal pathogene micro-organismen. Het gaat hier dus niet zozeer om de lactose (melksuiker) dat een probleem vormt maar de caseïne (melkeiwit). Een lactose-vrij dieet helpt dus niet bij een exorfinen intolerantie.  Het gebruik van tarwe en melkproducten zijn de laatste jaren fors toegenomen. De gluten concentraties in tarwe zijn eveneens toegenomen . Ook worden er meer sojaproducten gegeten. Al deze voedingsmiddelen bevatten de zogenaamde exorfinen. Exorfinen zijn opiaatachtige voedingsstoffen die de werking van de lichaamseigen endorfine afremt. Endorfines zijn lichaamseigen stoffen die als neurotransmitter fungeren. Stoornissen hierin kunnen dus heel veel klachten geven: Denk hierbij aan:

 • onrust, toename angstgevoelens ( PTSS)
  vermoeidheid, in slaap vallen na het eten van brood/zuivel
  agitatie/agressief gedrag
  het verlangen naar troostvoeding ( suiker en voeding met een hoge GL, de combi van vet en koolhydraten ( chips, alcohol, frisdrank energiedrankjes)
  malende gedachtes, piekeren, druk in het hoofd
  oorsuizingen tinnitus,
  motivatie en concentratieproblemen( lusteloos, snel verveeld, verminderde plezierbeleving)
  duizelig zijn.
  hart ritme stoornissen een drukkend gevoel op de borst (benauwd zijn), slaapstoornissen,
  angststoornissen,
  vergeetachtig
  moeite met ontspannen na stress en werkdruk,
  de neiging stress op te vangen met bijv alcohol,
  hooggevoeligheid
  mentaal en fysiek toegenomen pijngevoeligheid
  restless legs, tics,
  cortisol ontregeling (bijnieruitputting, burn out),
  socialisatie stress in groep, moeite met prikkel verwerking ( geluid geur, aanraking)
  therapie resistentie (psychotherapie helpt niet)
  serotonine stoornis en depressie.

 

Depressie kan worden veroorzaakt door een serotonine stoornis in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter en wordt vaak de ‘stemmingstransmitter’ genoemd. Antidepressiva worden vaak ingezet om de activiteit van serotonine te verlengen. Bij depressie kunnen koolhydraten, net zoals bij stress, het serotonine gehalte in de hersenen verhogen. Voeding verhoogt in lichte mate, in tegenstelling tot antidepressiva, het totale serotonine gehalte in de hersenen. Koolhydraten kunnen dus uw stemming positief beïnvloeden.  In het kader van exorfinen intolerantie is het echter zinnig niet alleen te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, maar ook naar het soort koolhydraten. Een ‘gezonde voeding’ met volkoren brood, volkoren pasta of volkoren pizza met een glaasje melk werkt dan averechts. Volle hele glutenvrije granen (zilvervliesrijst, wilde rijst, gierst, quinoa), groenten en fruit zijn voorbeelden van koolhydraat bronnen die dan beter zijn.

Brood en pizza kunnen als vergif werken bij een klein deel van de populatie

Een te hoge histamine concentratie wordt o.a. in verband gebracht met de neiging tot rituele handelingen, dwangmatig handelen en herhalingsgedrag. De gunstige psychologische effecten van ‘bepaalde vastenkuren’ (kuren met bijvoorbeeld een week groenten en groentesappen) zijn daardoor deels te verklaren door een vermindering van exorfines uit voeding. Nader onderzoek naar de relatie tussen iemands voedingspatroon en psychologische problemen is dus aan te bevelen. Exorfinen wijzigen dus de manier waarop het lichaam met serotonine, dopamine en endorfine omgaat.
Nog een voorbeeld is β-Casomorphin-7 dat de vrijgave stimuleert van intestinale mucus (slijm) secretie in de darm. Door een DPP-IV tekort kan de caseïne in melk (producten) niet worden afgebroken en wordt het darmslijmvlies sterk geïrriteerd, met complicaties zoals ontstekingen en ‘Lekkende Darm Syndroom’ (leaky gut).

Tips: Verminderen tot totaal uitsluiten van exorfinen. Eet zoveel mogelijk gezonde voeding, dit betekent: niet bewerkt, liefst biologisch, eet 2x er dag veel groenten en eet fruit. Kies gezonde vetten (bv. olijfolie, kokosvet) geen margarines en gefrituurd eten. Voldoende water drinken ; 1,5 liter voor volwassenen Voldoende bewegen zonder uit te putten Vermijden van overbodige stress (bv. parasitaire vriendschappen of relaties) en voldoende rustpunten inbouwen. Zorg goed voor je slaap. Zoek de natuur op! Bepaal je grenzen en doe aan gezonde dienstverlening, ophouden steeds voor anderen klaar te staan en daarbij de eigen grenzen overschrijden). Vermijd excessen zoals drugs, overmatig of chronisch alcoholgebruik. Let op met medicatie dat de energie verhoogt, meestal zijn dit middelen die op termijn een grotere uitputting tot gevolg hebben.
Acceptatie, als je iets niet kan veranderen zal piekeren geen oplossing bieden. Accepteer wat is en ga verder met je leven. Investeer in kwalitatieve vriendschappen en relaties. Sommige mensen zijn gespecialiseerd in drama, lastige emoties en allerhande psychologische spelletjes. Zoek geen onnodige spanning op. Spanning is stress en daar ben je al gevoelig voor… Luister liever naar muziek ipv de dagelijkse media met al dat drama. Mijd films en gaming die spanning veroorzaken.

 

Er zijn enkele basistypen van urinaire polypeptiden ontdekt, waaronder exogene morfineachtige verbindingen (exorfines) – opioïde peptiden welke zijn afgeleid van voedsel. De belangrijkste peptiden zijn afkomstig van gluten en melk (caseïne).

 

De peptiden worden uit de urine geïsoleerd en precies geïdentificeerd. Met behulp van een aantal technieken is aangetoond dat runder casomorfinen en glutenmorfinen aanwezig zijn in urine. Onze methode is gebaseerd op een nieuwe HPLC-MsMs

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.