Darmtesten

darmtesten

Bij een goede geslaagde darmtherapie wordt u weer helder en verdwijnt vermoeidheid. Juist hierin is Complimed gespecialiseerd en kan u helpen aandoeningen gerelateerd aan darmproblemen op te lossen.

Darmtesten : 

 • basis darmflora-onderzoek:/bacteriologisch/ mycologisch/vertering calprotectine/M2-PK/zuurgraad/SigA/gisten-schimmels/vertering
 • schimmels/gisten kweek met vertering en pH bepaling
 • parasieten bepaling
 • secretoire IgA (sIgA)
 • ontstekingsmarker Calprorectine
 • M2PK ( tumormarker)
 • beta defensine
 • helicobacter pylori
 • histamine bepaling

Nieuw is een genetisch moleculair onderzoek wat nog veel uitgebreider het hele microbioom onderzoekt.

Het hangt van uw klachten af welk onderzoek het meest geschikt is, het heeft dus geen zin mij van te voren te vragen naar de kosten. U vraagt mij dan hetzelfde als wat kost een auto…. Ik bespreek dus graag eerst uw klachten in het intake consult en dan adviseer ik u welke test geschikt is. Globaal liggen dit soort testen tussen 120 en 300 euro.

 

Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn?
Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering. Uiteraard hoeft u niet al die tijd intensief behandeld te worden maar kunt u met een aantal behandelingen al een heel eind komen!

Voeding verbeteren intoleranties elimineren

De beste resultaten worden bereikt door mensen die hun voedingspatroon verbeteren. Ten eerste door weg te laten waar u intolerant voor bent. We doen dit vaak door de imupro test in te zetten.

Met de uitslag van de imupro kunt u voeding gedurende een tijdje mijden waarna uw immuunsysteem als het ware vergeet te reageren. Na een bepaalde periode die afhankelijk is van de mate waarin uw imuunsysteem op de betreffende voeding reageert kunt u die voeding dan rustig weer introduceren. Mits u dat niet te vaak doet, want de gevoeligheid gaat nooit helemaal weg.

Een ontregelde darm kan diverse klachten geven. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, huidreacties, misselijkheid, buikpijn, geheugenproblemen, psychische klachten, pijn in gewrichten en spieren en hormonale klachten.

Bij complimed zien we zeer diverse darmklachten. De manier om er achter te komen wat er speelt is een gericht darmflora onderzoek (dit zijn eigenlijk 30 of meer  testjes) vanuit ontlasting.

De meeste patiënten hebben al verschillende artsen en therapeuten en diëtisten bezocht. Veel slikken medicatie zoals ontstekingsremmers of de bekende zakjes van de dokter. Of ze gebruiken maagzuuremmers tegen reflux klachten. Anderen hebben te horen gekregen er maar mee te moeten leven. Een zo’n dooddoener is ‘spastische darm’. Dit beeld heeft altijd een oorzaak en komt meestal voort uit een intolerantie voor bepaalde voeding. Met de imupro test krijgt u duidelijkheid welke dat is.

Ook hebben veel van mijn patienten hebben parasieten. Een gericht parasieten onderzoek geeft hiervan uitsluitsel. Een kenmerk van parasieten is gewichtsverlies en brijige ontlasting.

Schimmels kunnen optreden als het immuunsysteem en de darmintegriteit verzwakt. Candida wordt regulier afgedaan als onzin maar ik krijg genoeg patienten die enorm opknappen als ze van schimmels af zijn. Reguliere medicatie geeft helaas vaak een vrij resistente candida wat aangeeft dat het afdoden  alleen niet de weg is.

70% van ons immuunsysteem wordt bepaald door ons darmsysteem. Door voedingsintolerantie en door een te veelvuldig gebruik van antibiotica (dat de goede bacteriën doodt in onze darmen) dreigen we steeds vaker een toename van ziekteverwekkers en hardnekkige gistinfecties te krijgen.

Maag en darmstoornissen komen bij 1 op de 5 Nederlanders voor. In plaats van ermee leren leven, wat u misschien heeft gehoord van uw arts, is het zaak de achterliggende oorzaak te herkennen en te bestrijden.

U heeft motivatie nodig en doorzettingsvermogen om tot een geslaagde darmtherapie te komen. Deze moet zeer nauwkeurig aangepast worden aan het individu en kan per patient totaal verschillend zijn. Het op maat maken van de therapie vergt inzet en aandacht. Ook kost het tijd en geld. Zonder testen en supplementen lukt het niet. Voeding is de bases maar niet het hele plaatje. De flora goed krijgen, moet vaak met allerlei middelen tot stand komen zoals pre en probiotica en aminozuren, mineralen en vetzuren. Dat gaat niet allemaal tegelijk maar in verschillende stappen. Vaak wordt er eerst opgeruimd ( detox en drainage) afgedoodt indien nodig van pathogenen, en opnieuw opgbouwd met bouwstoffen en goede bacteriën.

Een geslaagde darmtherapie staat bij de juiste testen. Deze worden meestal bij de intake ingezet en geadviseerd. Denk hierbij aan een basis darmflora onderzoek, een voedingsintolerantietest en een hormonentest. Vaak komen er gespecialiseerde testen aan te pas om maligniteiten uit te sluiten ( kanker/poliepen) of ontstekingen ( calprotectine), een lekke darm test ( Leaky gut) een histamine onderzoek indien nodig en nog enkele niet verder te noemen.

Er volgt een voedingsadvies in het tweede consult zoals koolhydraat arm, melkvrij, gluten weglaten, histamine arm eten, alles aangepast aan wat er scheelt. Voedingssupplementen helpen hierbij om weer te herstellen.

In de consulten daarna volgt u een darmsanering. Afhankelijk van de ernst kunt u rekenen op minimaal 4 consulten en maximaal 6-8. Na het tweede de consult weet u al heel veel en kunt u goed zelf aan de slag met nog wat begeleiding.

Ieder consult wordt door mij goed voorbereid; ik lees me in in de problematiek ( u krijgt een vragenlijst opgestuurd voorafgaand aan het eerste consult. Neem eventueel uw reeds gedane testen en uitslagen mee. Dan volgt het consult bij mij en daarna werk ik voor u het consult uit met de nodige adviezen betreft het gebruiken van de juiste voeding en suppletie.

Wist u dat:

 • Onze gezondheid vooral wordt bepaald vanuit onze darmen?
 • Dat we ca 2 kilo darmbacteriën hebben?
 • Dat de neurotransmitters vooral gemaakt worden in onze darm?

Bij een darmflora check wordt er o.a. gekeken naar hoe de vertering gaat, wat de kwaliteit en kwantiteit is van je darm bacteriën, of je schimmels en of parasieten hebt en eventueel of er ongewenste processen gaande zijn.

Gezondheid staat of valt bij een goede darmfunctie! 70% van ons immuunsysteem wordt bepaald door onze darmfunctie en bijbehorende flora. Door voedingsintolerantie en door een te veelvuldig gebruik van antibiotica dat de goede bacteriën doodt in onze darmen dreigen we steeds vaker een toename van ziekteverwekkers en hardnekkige gistinfecties te krijgen.

Een van de specialiteiten van Complimed is SIBO wat staat voor een overgroei van gas producerende bacteriën in de dunne darm; Ken je een iemand die niet af en toe roept hoe opgeblazen zich voelt? Het voelt alsof iemand een pin in je buik zo kunnen steken en dat dan alle lucht eruit zou lopen, tot grote opluchting zouden onze buiken weer net zo strak worden als toen we twintig waren. Dit beeld noemen we SIBO ( small intestinal bowel overgroth ) en kan vele oorzaken hebben. Een opgeblazen gevoel en gasvorming hebben te maken met een slechte vertering en vaak een verminderde beweging van de darm. Hou darmflora daarom gezond. Bij Sibo testen we welke bacteriën de klachten veroorzaken waardoor deze ook aan te pakken zijn. Complimed heeft zich verregaand gespecialiseerd in dit soort vrij complexe klachten en waarbij vaak eerdere therapie faalt.

Intolerant voor voeding

Veel mensen zijn wel ergens allergisch of intolerant voor; gluten, soya, granen, eieren, zuivel…, door te weten waar je niet tegen kunt, wat zich simpel laat testen met de imupro-test, kun je zaken vermijden die de problemen oproepen. Een aangepast voedingspatroon en de juiste supplementen zorgen voor een goede werkende darm en een zo optimaal functionerend immuunsysteem.

Vermijd antibiotica

Een van de zaken waar ik me altijd enorm aan erger is dat mensen antibiotica als snoepjes nemen. Ze gaan voor een verkoudheid naar de dokter en zijn pas tevreden als ze een ‘kuurtje’ meekrijgen. De huisarts zou hier ook eens wat kritischer tegenover mogen staan omdat het gebruik van Antibiotica naast het tegengaan van schadelijke bacteriën meteen de goede flora van je darm aantast.Veel aandoeningen en infecties gaan vanzelf over, of kunnen met natuurlijke antibiotica overwonnen worden. Als het echt nodig is, is antibiotica natuurlijk een prachtige uitvinding die levensreddend kan zijn.

Breng je hormonen in balans

In je jonge jaren was een opgeblazen gevoel hooguit als je zwaar getafeld had en dat was na een uurtje meestal weer over. Als je jong bent zijn je hormonen veel meer in balans dan tijdens de overgang en wat mij betreft een goede indicatie dat er een duidelijk verband is tussen opgeblazen zijn en een hormonale disbalans.

Eet kwaliteitsvoedsel

Vezels houden je darmen gezond en voorkomen obstipatie en een opgeblazen gevoel. Lijnzaad wordt wat beter verdragen dan volkoren producten bij zeer gevoelige darmen. Lijnzaad met vocht kan zelfs diabetes en hartklachten positief beïnvloeden, ze hebben ook invloed op het cholesterolgehalte en tri-glyceridegehalte in het bloed.

Bij een opgeblazen gevoel:

 • Verminder het koolhydraten gebruik, of neem koolhydraten met een lage GI, of probeer eens een week geen meelproducten te eten. Het kan zijn dat je overgevoelig bent voor gluten. Vroeger was glutenvrij eten een verschrikking, maar tegenwoordig zijn er overal gluten vrije producten te koop
 • Probeer niets te eten drie uur voordat je gaat slapen
 • Gebruik geen alcohol
 • Voorkom het gebruik van maagzuurremmers. De ironie is dat veel mensen maagzuurremmers gebruiken die juist een laag maagzuurgehalte hebben omdat ze geloven dat indigestie en zuurbranden komt door te veel maagzuur. Het tegendeel is echter het geval: te weinig maagzuur kan leiden tot het slecht verteren van voedsel. Onverteerd voedsel geeft een reflux van maagzuur naar de oesofagus en veroorzaakt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Met het ouder worden verliezen we juist het goede effect van een hoge maagzuurwerking voor een optimale vertering en het doden van schadelijke bacteriën als de Helicobacter pylori. Deze bacterie is vaak de boosdoener voor een zuur reflux. Mastic gum kan een goede remedie zijn in plaats van reguliere medicamenten als maagzuurremmers.
 • Onvoldoende vertering kan leiden tot een lekkende darm syndroom (leaky gut) en tekorten van bijvoorbeeld vitamine B12 met een chronische bloedarmoede en dementie als gevolg. Lang gebruik van maagzuurremmers kan ook vermoeidheid geven en eetlust verlies. Het lijkt verwarrend om juist een hoog maagzuurgehalte te willen en een neutrale pH in het verdere lichaam.
 • Mensen die minder koolhydraten gaan eten en meer eiwitten merken vaak een sterke vermindering van maagontstekingen, zuurbranden en indigestie. Eiwitten lijken de beschermende laag in de maag te versterken.
 • Een tekort o.a. van vit C of het gebrek aan antioxidanten kan groei van de Helicobacter pylori, een bacterie die het optreden van maagzweren veroorzaakt bevorderen.
 • Laat eventueel een test doen om te zien of er geen schimmelinfectie in de maag zit.
 • verstandig is een orthomoleculair geneeskundige te raadplegen

Wat is een lekke darm (Leaky gut?)

De diagnose ‘lekkende darm’ is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden   getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde. Beide bedoelen daar wat anders mee.

Een natuurdiëtist of orthomoleculair geneeskundige verstaat onder een lekkende darm een darm die naar het bloed lekt. Terwijl reguliere artsen bedoelen dat de darmcellen, bijvoorbeeld eiwitten of lymfevocht, de verkeerde kant uit lekken, namelijk naar de lumen (darmholte). Daardoor verdwijnt meer eiwit via de ontlasting en kunnen tekorten ontstaan in de bloedeiwitten.

Hoe zit dat nu?

De darm is opgebouwd uit darmcellen. iedere cel heeft poriën, waardoor de noodzakelijke voedingsstoffen uit het eten in het bloed kunnen worden opgenomen. Alle darmcellen zijn tegen elkaar geplakt met een soort lijm, in vaktaal ‘tight junctions’. Door verkeerde voedingsgewoonten, onnatuurlijk voedsel en een verstoord evenwicht in de darmflora ontstaan er microscopisch kleine beschadigingen in die tight junctions en dat heet ‘lekkende darm’.

Door die gaatjes kunnen allerlei ongewenste voedingsbestanddelen richting het bloed lekken. Daardoor komt het afweermechanisme in actie. Dit kan leiden tot migraine, reumatische gewrichtsklachten, fibromyalgie, eczeem, spijsverteringsproblemen, depressiviteit e.d.

Met een leaky gut wordt bedoeld een ongewenste situatie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de ‘villi’. Dit zijn een soort trilhaartjes aan de oppervlakte van de dunne-darmwand (mucosa). Door de structuur van de villi wordt de oppervlakte van de darm enorm vergroot en daarmee de opnamecapaciteit.

Functies van de villi

 • De opname van voeding in de bloedstroom
 • Vergroten van de oppervlakte van de dunne darm voor de opname van voeding
 • Villi geven enzymen af om voeding te verteren voordat deze kan worden opgenomen in de bloedbaan
 • Villi absorberen het bewerkte voedsel en transporteren dit naar de bloedstroom om zo verder in het lichaam afgegeven te worden
 • Villi houden bacteriën, parasieten en toxines tegen

De villi kunnen beschadigd raken zonder dat u het merkt door ontstekingen, infecties of toxines. Daardoor gaat het transport van voedingsstoffen niet goed en de werking van enzym-afgifte. e Zo kan o.a. het “lekkende darm syndroom ontstaan”.

Hoe ontstaat het lekkende darmsyndroom

Voor het ontstaan van het lekkende darm syndroom zijn diverse redenen aan te wijzen waaronder:

Voedingsallergie

Een voedingsallergie kan reactie in het darmweefsel veroorzaken die leidt tot verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit). Een lekkende darm laat dan de passage toe van abnormaal grote moleculen. Deze worden door het afweersysteem als vijandig (antigen) gezien zodat het deze aanvalt. Dit stimuleert het afweersysteem weer om méér antilichaamcomplexen te vormen wat tot een verslechtering van het darmweefsel leidt, de lekkende darm zal verergeren en zal meer allergische reacties veroorzaken. Als dit proces niet gestopt wordt kunnen de functies van lever, afweersysteem en darmen verslechteren.
Er is in het bijzonder een toename te zien van glutenintolerantie en -gevoeligheid en van de glutengerelateerde auto-immuunziekte Coeliakie.

 

Help wat moet ik eten?

Voeding moet met name bij je vertering passen. Veel patienten die bij mij komen hebben een verteringszwakte

Wat zijn de typische klachten als jouw verteringsenergie uit balans/verlaagd is: 

 • Moeite met bepaalde voeding of minder eetlust
 • Drang naar suikerrijk voedsel (brood, rijst, pasta, chocolade)
 • Opgeblazen gevoel
 • Brijachtige ontlasting,
 • Tekorten in vitamines mineralen of aminozuren ( B12 tekort of ijzergebrek)
 • Onverteert voedsel in stoelgang
 • Vermoeidheid erger aan het eind van de (mid)dag en na inspanning;
 • Tandvlees of tong problemen
 • Pijnlijk of bloedend  tandvlees;
 • Bindweefselzwakte zoals:  blauwe plekken, bloedpuntjes op de huid,
 • zwakke banden en gewrichten
 • Minder krachtige spieren

Om te weten welke voeding bij u past kunt u deze test doen:https://www.natuurdietisten.nl/ayurvedische-constituties/

Bacteriële onbalans
Wanneer een gezonde darmflora uit balans is geraakt door een overschot aan Candida albicans, gisten of parasieten spreken we van een bacteriële onbalans. Deze dysbiose kan leiden tot het lekkende darm-syndroom.

Ontstekingen
De immuunreacties (anti-lichaam respons) in de darmwand die normaal bedoeld zijn als protectie, kunnen ook juist ontstekingen creëren waardoor de lekkende darm verergert.

Malabsorptie voedingsstoffen
Wanneer aan de darmen door welke oorzaak dan ook voedingsstoffen worden onthouden kan binnen enkele dagen hyperpermeabiliteit ontstaan.

Genetische bepaling
Er blijken genetische patronen van hyperpermeabiliteit te bestaan. Zo zien we dat mensen met de ziekte van Crohn vaak al een verhoogde darmpermeabiliteit hebben. Maar ook familieleden van deze patienten hebben vaak een verhoogde darmpermeabiliteit, ook al hebben ze zélf de ziekte van Crohn niet.

Chronische stress
Chronische stress vermindert de mogelijkheid van het afweersysteem om adequaat te reageren en gaat in het bijzonder het genezingsproces in de darmen tegen. Ook de darmflora wordt door stress negatief beïnvloed.

Medicijngebruik
In het bijzonder antibiotica, farmaceutische hormonen (de pil, prednison e.d.) en N.S.A.I.D.’s (pijnstillers) kunnen een negatieve invloed hebben op de darmen.

 • Verstoorde enzym systemen bijv. door een gebrek aan het DPP lV enzym
 • Zware metalen en belasting vanuit kleur en smaakstoffen
 • Overmatig alcoholgebruik, milieufactoren en slechte voeding.

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.