Maag en darmtherapie

66799286_s

Darmtherapie

Gezondheid staat of valt bij een goede darmfunctie! Een behandeling van het maag-darmkanaal is in principe aan te bevelen bij iedereen met een chronische aandoening. Door gerichte darmtherapie worden mensen weer helder in het hoofd en energiek.

Veel van mijn patienten klagen over diaree of juist obstipatie, maagklachten misselijkheid, of juist opgeblazen zijn. Het is heel essentieel de klachten goed uit te vragen en specifiek te behandelen. Immers, een IBD ( prikkelbare darm) vraagt een hele andere aanpak dan een ontstoken darm (colitis, Crohn, collagene colitis of  lymfocytaire colitis).

Ook moeten eventuele  stoorzenders als parasieten, gisten schimmels en bacteriële overgroei zoals clostridium, klebsiella, etc. aangepakt worden. Een gericht pathogenen onderzoek is dan nodig, naast een flora-onderzoek en mediatoren als een lekke darm, (leaky gut): zoals alfa-1-antitrypsine, calprotectine, zonuline of histamine.

Bij de meeste patienten is een test op voedingsintoleranties aan te bevelen en vaak meten we ook tekorten aan mineralen en vitamines door een verminderde opname ( malabsorptie stoornis, fructose intolerantie, coeliakie of glutenintolerantie)

 

Voeding speelt altijd mee!

Voedingsbestanddelen kunnen zelfs de hersenen belasten.

Het spijsverteringsstelsel verwerkt in een mensenleven ongeveer 30 ton voedsel. Dat zijn ongeveer 30 olifanten aan voedsel.

Ons darmstelsel coördineert de opname van nuttige stoffen en elimineert de uitscheiding.Verstoringen in het maag darmkanaal kunnen leiden tot klachten waarbij soms meerdere organen betrokken zijn. Bij bepaalde klachten denken we misschien niet meteen aan het darmstelsel,  maar symptomen als jeuk, vermoeidheid, huidklachten, hoofdpijn, astma, gewrichtsklachten zijn niet zelden oorzakelijk gelegen in het maag-darmkanaal.

 

Naast deze symptomen zijn er ook vaak neurologische klachten als uitputting, duizeligheid, concentratievermindering( wattenhoofd of foggy brain), slaapproblemen, agressie, depressie en migraine die voortkomen uit een slechte darmwerking.

 

Voorbeeld uit mijn praktijk

Een jonge vrouw meldt zich bij mij als patienten. Ze had reeds 2 jaar regelmatig buikpijn, een opgeblazen gevoel, refluxklachten en was vreselijk vermoeid. Ze had in de afgelopen jaren een maag-darminfectie gehad met flink wat antibiotica. Toen haar klachten alleen maar erger werden kreeg ze  een maagzuurremmer. Vanaf die tijd ging het bergafwaarts en kreeg ze ook nog veel spierpijnen, pijnlijke gewrichten en spijsverteringsklachten vooral na het eten van suikers. Op vakantie in Turkije kreeg ze weer enorme diaree zo erg dat ze opgenomen moest worden. Eenmaal terug in Nederland werd ze weer onderzocht o.a. een gastroscopie maar ook daar kwam niet veel uit behalve een irritatie van de maagwand. Ze begon gewicht te verliezen en werd steeds depressiever. Na weer meer onderzoek kreeg ze een antidepressiva mee. Tijdens het eerste consult zette ik meteen een uitgebreid darmonderzoek in met ontstekingsfactoren en een voedsel intolerantie test. Uit de darmflora test bleek dat ze een duidelijke vermindering had van goede darm bacteriën en er werd een schimmelinfectie gevonden. Ik gaf haar meteen een natuurlijk antischimmelmiddel mee ( caprylzuur en berberine) en een zeer hoog gedoseerd probioticum met zeer veel gunstige stammen. Binnen 2 weken was de buikpijn weg. Ze kon de antidepressiva afbouwen en nadat ze intoleranties voor koemelk en ei wegliet stabiliseerde haar darmslijmvlies met behulp van wat gerichte suppletie als vitamine C, zink en verteringsenzymen. Ze is geheel klachtenvrij en vrolijk. 

Graag informeren wij u over de nieuwe testmethoden

Waar bestaat darmtherapie uit?

Eliminatie

Alle voedingsmiddelen waarvoor een intolerantie is worden weggelaten zie ook imupro. Welke voeding weggelaten moet hangt af per individu wat de testresultaten zijn uit de voedingsintolerantie test. Hoe lang deze voeding gemeden moet worden hangt af van de reactiesterkte in de test variërend van een paar maanden tot een jaar. Daarna worden ze weer opgenomen in het rotatie dieet. U leert gevarieerd te roteren met uw voeding.Door het verminderen van reacties ontstaat er rust in het immuun gerelateerde darmsysteem. Ontstekingsprocessen nemen nu af. Dat is ook van belang bij neurologische darm gerelateerde aandoeningen.

We starten meestal meteen met het aanpakken van gisten schimmels of andere stoorzenders afhankelijk van de uitslag van het darmflora onderzoek Denk hierbij ook aan parasieten.

Alle middelen die worden ingezet zijn van natuurlijke oorsprong ook de antibiotische middelen. Soms moet een natuurlijke antibioticum worden ingezet om schadelijke bacteriën/schimmels te laten verdwijnen. Giftige stoffen en zware metalen moeten nu meteen worden verwijderd uit het lichaam.Ontgifting gaat door middel van gerichte suppletie met vitamines, mineralen, zwavelhoudende stoffen als glutathion en kruiden. Ook stress eliminatie is vaak een must voor succes.

Parasieten 

Door middel van een faeces (ontlasting) onderzoek kan worden bekeken of er darmparasieten aanwezig zijn. We gebruiken daarvoor het liefst methode PCR omdat de reguliere methode te vaak de parasieten mist.

Parasieten geven o.a. buikpijn, diaree, een opgezette buik en winderigheid. Darmparasieten kunnen veel schade aanrichten. Dit komt omdat ze zich vasthechten aan het darmslijmvlies  van een gastheer en de gastheer als voeding gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een gastheer dan verzwakt. Of de parasiet verblijft in de dikke of dunne darm is afhankelijk van de soort. Gemiddeld heeft meer dan 30% van de wereldbevolking besmet met een parasiet. Daardoor is goed onderzoek erg belangrijk. Wij testen d.m.v. PCR-methode de volgende darmparasieten:

 • Cryptosporidium
 • Giardia Lambliae
 • Dientamoeba fragilis
 • Entamoeba histolitica

Deze parasieten zijn de meest voorkomende en worden vaak opgelopen bij vakanties in het buitenland, maar kunnen ook in Nederland of België eenvoudig worden opgelopen. Het is dus van belang om snel te kunnen handelen indien er een besmetting heeft plaatsgevonden.

Schimmels 

Schimmels kunnen zeer hardnekkig zijn. Zeker als u meerdere keren reguliere medicatie gebruikt heeft ter bestrijding.

Oorzaken van schimmelovergroei:

Een candida-infectie ontstaat meestal als het immuunsysteem en de darmflora verstoord zijn. Oorzaken van deze verstoringen kunnen zijn:

 • langdurig gebruik van (breedspectrum) antibiotica
 • langdurig gebruik van corticosteroïden (prednison)
 • chemotherapie en bestraling
 • zwangerschap(pen)
 • langdurig gebruik van de anticonceptiepil
 • langdurig gebruik van onvolwaardige voeding (met name het veelvuldig gebruik van geraffineerde producten zoals suiker en suikerhoudende producten, fastfood, kant- en klare producten)
 • langdurige bootstelling aan in- en uitwendige gifstoffen (kwik, lood, alcohol)
 • langdurige bootstelling aan (negatieve) stress
 • zware metalen

Symptomen van schimmels

 • Spijsvertering: opgeblazen buik, pijnlijke buik, misselijkheid, winderigheid, anale jeuk, obstipatie, Vaak afgewisseld met diarree.                               
 • Immuunsysteem:  blaasontstekingen, bijholteontstekingen, vaginale infecties, allergieën
 • Hormonaal systeem: menstruatiestoornissen, wisselende bloedsuikerspiegel, hypoglycaemie
 • Psychisch: concentratiestoornissen, angsten, wisselende stemmingen/depressies
 • Energiehuishouding: vermoeidheid, in- en doorslaap problemen, futloosheid
 • Spieren:  zware’ armen en benen, spierpijnen (ook zonder

Mocht u het vermoeden hebben van een candida overgroei laat u dan testen en behandelen. Neem hiervoor contact op met ons en maak een afspraak. De test kan meteen ingezet worden bij uw eerste consult.

 

Vervangen/toevoegen

Hierbij moeten we het hele spijsverteringsstelsel ondersteunen. Hoe ouder we worden hoe minder maagzuur we maken. Door minder maagzuurafgifte krijgen we ook minder stimulatie tot het maken van enzymen. Als het nodig is voegen we maagzuur toe in de vorm van pillen of vloeistoffen, enzymen om de alvleesklier te helpen met de vertering van ons voedsel. Ook gifstoffen kunnen ons spijsverteringsstelsel negatief beïnvloeden. Parasieten als helicobacter zijn een stoorzender. Parasieten kunnen de galwegen blokkeren waardoor het hele systeem ontregeld raakt. Mensen moeten zelf goed leren kauwen en veelal een vezelrijke voeding kiezen.

Afdichten en invullen
Het is van groot belang de darm te herstellen in zijn slijmhuid. Hierdoor krijgt de darm weer een goede barrière tussen binnen en buitenwereld. Veel patienten die wij zien hebben een verhoogde doorlaatbare darm. We noemen dat ook wel een leaky gut. Het is van groot belang dit te repareren omdat veel chronische aandoeningen en vooral een verhoogde ontstekingsgevoeligheid hiermee samengaan ( lees verder Leaky gut)

Daarna is de beurt aan de goede bacteriën om de darmwand weer optimaal te bezetten. Lactobacillen, bifidobacillen enterococcen worden nu indien nodig toegevoegd in gerichte probiotica. Complimed gebruikt daarvoor altijd zeer gerichte stammen, vaak gevolgd door een breed spectrum probiotica, met zeer veel verschillende levende stammen. Iedere flora heeft zijn eigen taak. Door frequent antibiotica gebruik is dit vaak verstoord.  Na 3-4 maanden kan er een controle worden gedaan hoe de goede flora nu verbeterd is.

 

Repareren

Herstel van het darmslijmvlies is vaak onze belangrijkste taak. Hiermee herstelt ook de afweer tegen factoren van buitenaf. We gebruiken hiervoor graag middelen die ontsteking tegengaan als kurkuma, zink, vitamine C aminozuren en vetzuren. Een simpele stof als vitamine C doet al vaak heel goed. Ook vitamine D is belangrijk voor de weerbaarheid en zink om de darmcellen te sluiten. Bij een opgeblazen gevoel moeten we de beweging van de darm weer in orde krijgen. Hierin speelt nervus Vagus een belangrijke rol.

Voedingsstoffen toevoegen

Het kan gebeuren dat er tekorten zijn in vitamines en mineralen door een slechte vertering of opname in de darm. Indien nodig kunnen we dit testen. De voeding wordt dan besproken en aangepast naar wat het lichaam nodig heeft.Eventueel kunt u stoffen toevoegen door het nemen van supplementen. U wordt daarin door ons geadviseerd.

gezond-eten

Weer een helder hoofd.

Afbraakproducten vanuit het spijsverteringssysteem kunnen het lichaam belasten, denk hierbij aan de lever als detox-orgaan maar ook het brein kan belast worden door ammoniak of histamine.

Wat kan allemaal helpen?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nut van antioxidanten in de strijd tegen neuro-degeneratieve aandoeningen gerelateerd aan ons darm microbioom. Magnesium glycine, een B complex en coenzym Q10 zijn enkele voorbeelden. Mineralen als zink, jodium, calcium en magnesium hebben zeer veel functies. Neem alleen al magnesium vervult 700 taken in ons lichaam. Mensen met dyslexie en autisme hebben vaak een verstoorde vetstofwisseling. Dan is het nuttig een aminozuren en organische vetzuren test te doen.

Exorfines

Symptomen als onrust, angst, agitatie, malende gedachte, piekeren hartkloppingen, stemmingswisselingen, een drukkend gevoel op de borst en/of luchtwegen, moeite met inslapen en moeite met het loslaten van negatieve ervaringen kunnen te maken hebben met een exorfine belasting. Exorfines zitten onder andere in koemelk, gluten soja en spinazie, maar niet iedereen is gevoelig voor alle vier.

Neem voor testen en behandeling hiervoor  contact met ons op.

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.