Hormoontherapie

Hormoontherapie

Hormoontherapie is het  in balans brengen van hormonale systemen op een natuurlijke manier. U kunt hierbij denken aan de hormonen van de bijnier, maar ook aan  vruchtbaarheidsproblemen, PCOS, endometriose schildklier onderfunctie of overfunctie, Hashimoto, klachten zoals PMS of aan hormonen die te maken hebben met de (pre) overgang als oestrogeen en  progesteron. Een te veel aan bepaalde ‘foute’ oestrogenen en de manier hoe het lichaam die weer moet elemineren, zijn weer belangrijk ter voorkoming van  borstkanker, vleesbomen, endometriose en zelfs een vergrote prostaat bij mannen.

Hoe meten we hormonen? 

Het begint vaak met het meten van de betreffende hormonen via laboratoriumtesten. Dat kan via speeksel urine en bloed. Waarna u indien noodzakelijk, gerichte sturing krijgt door middel van voeding of suppletie.

Opvliegers en overgang

Ik herinner me mijn eerste opvlieger nog goed, op weg naar Milaan in het vliegtuig. Ik wist niet hoe snel ik mijn jasje uit moest doen! Die volgende dagen voelde ik af te toe zo’n hittegolf langskomen, wat vooral mijn verbazing opwekte en op mijn lachspieren werkte.  Opvliegers zijn de meest voorkomende overgangsklachten. Ze houden meestal twee jaar na de laatste menstruatie op, maar sommige vrouwen houden er daarna nog jaren last van. Ik herinner me nog een patiënte van mij die vanwege borstkanker Tamoxifen moest gebruiken waarvoor het bijna ondoenlijk was. Ze werd bij iedere opvlieger ook misselijk, wel 40 keer per dag.

Ook een andere vriendin memoreerde de jaren met de opvliegers als de vervelendste periode in haar leven. Ze sliep bijna niet en was overdag  suf en depressief van vermoeidheid. Een bezoek aan de huisarts leverde een tas vol slaapmiddelen op en toen die niet hielpen werd haar een antidepressiva aangeraden.
Opvliegers!
Menopauzale klachten kunnen heel divers zijn, van vapeurtjes tot depressie tot compleet jezelf kwijt zijn.

Opvliegers kunnen dus licht zijn, maar ook zo veelvuldig voorkomen met een enorme heftigheid dat het kan leiden tot slapeloosheid en depressie, meestal voorafgaand aan-, of tijdens de menstruatie. Op dat moment zijn de oestrogeen spiegels het laagst en het FSH niveau het hoogst. Nachtzweten zijn eigenlijk ook opvliegers.

Het gevoel van warmte verspreid zich meestal richting gezicht en hoofdhuid en kan samengaan met zweten en roodheid; ook wel vasomotoor blozen genoemd. Soms versnelt het hart en ontstaat er een misselijkheid. soms met daarna een rilling en tintelende handen.
Angst, spanning, bepaalde voedingsmiddelen en pijn versterken de opvliegers vaak of zijn de trigger ervoor. Hartkloppingen kunnen hierbij zeer storend zijn. Dit wordt veroorzaakt tussen een disbalans tussen het ortho en parasympatische zenuwstelsel. Vrouwen met schildkliermedicatie zijn daar nog gevoeliger voor. Ontspanningsoefeningen of meditatie en acupunctuur kunnen juist enorm goed helpen, zonder dat er medicijnen of hormonen nodig zijn.
Ook mij ging het niet veel anders, naast het bemoedigende schouderklopje en de opmerking dat we de natuur zijn gang maar moesten laten gaan, werd ik naar huis gestuurd  een recept voor de psycholoog en een zalf tegen een nare gistinfectie. Tijd voor actie vond ik zelf, maar niet door symptoombestrijding.
Uw behandelaar is dus ervaringsdeskundige! Ik ben nu 62 and feeling great!
Mijn aanpak lag erin om eerst maar eens een tijd naar Amerika te gaan om te zien wat we er wel aan kunnen doen. Mijn afstudeer werkstuk was het resultaat.
En ik wil u er graag bij helpen.

Wat is PMS ( pre menstrueel syndroom)

De meest voorkomende vorm van PMS wordt toegeschreven aan een overmatige aanwezigheid van het hormoon oestrogeen en een tekort aan het hormoon progesteron gedurende de pre-menstruele fase. In een beperkt aantal gevallen is echter juist een te lage concentratie oestrogeen de oorzaak. De verhouding en het evenwicht van deze twee belangrijke hormonen bepalen het voorkomen van PMS. Maar ook zeker de manier waarop het lichaam de oestrogenen verwijdert. We meten daarom graag de hormonen onderling en de manier waarop het lichaam deze metaboliseerd. 
Een prostaglandine is een hormoonachtige stof die op lokaal niveau werkzaam is in het reguleren van een fysiologisch proces. Het lichaam gebruikt de vetzuren uit de voeding ondermeer als grondstof voor de aanmaak van deze prostaglandines en andere verwante hormoonachtige stoffen.Een verstoring van de verhouding van de aanmaak van deze drie groepen kan de aanmaak van geslachtshormonen veranderen en daardoor menstruatieklachten veroorzaken. Ik kan u helpen inzicht te geven in wat er in uw lichaam gebeurd door een gerichte meting en aan de hand daarvan een behandeling om alles te balanceren. Voeding speelt hier zeker een rol bij. 

Voorbeeld: Mevrouw N van 46 gaf aan dat ze in een bepaalde periode van de maand absoluut niet goed functioneerde. Ze werd ronduit onverdraagzaam en schaamde zich ten opzichte van haar kind hoe ze zich gedroeg.

Mevrouw V was erg aangekomen, ze hield duidelijk vocht vast. Dat gaf haar pijn in de benen. Ze had zeer heftige menstruaties. Vrijen deed ook pijn en ze heeft 3x een blaasontsteking gehad welke steeds met antibiotica werd behandeld. Ze wilde nu een andere aanpak. Via het in balans brengen van de hormonen en darmtherapie met een gericht voedingsadvies gaat het nu een stuk beter. Ook de hoofdpijn die kennelijk hormonaal gerelateerd was en  die ze haar hele leven al had verdween.

 

Schildklier

Het aantal mensen dat lijdt aan een te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) wordt in Nederland geschat op 500.000. De schildklier is het gaspedaal van uw lichaam. Let dus op als u bepaalde verschijnselen ervaart als ; vermoeidheid, haarverlies, obstipatie, pijn in de spieren en gewrichten, kouwelijk zijn en zwaarder worden.

Een te snelle schildklierwerking komt minder voor, de symptomen daarvan kunnen zijn; gewichtsverlies, onrust, zweetaanvallen, hartkloppingen en slecht slapen. 

De schildklier produceert voornamelijk thyroxine (T4). Op celniveau moet dit T4 omgezet worden naar thyrosine (T3). Dit is het meest werkzame hormoon. Deze omzetting noemen we conversie. Op het moment dat deze conversie niet goed plaatsvindt, krijgt de patiënt een zelfde soort beeld als dat van de algemeen te trage schildklierwerking. Het probleem bevindt zich dan echter niet in de schildklier, doch in de celwand. 
De factoren die hierin een rol spelen zijn o.a. voedselovergevoeligheid, chronische infectiesstress, enzymen, zware metalen en insuline,

Hoe ontstaat een trage schildklierfunctie?

De schildklierfunctie kan door vele oorzaken ontregeld raken. De meest voorkomende oorzaken zijn: 
– Chronische stress of een acute zeer stressvolle gebeurtenis 
– Bloedglucose ontregeling 
– Erfelijke aanleg 
– Zwangerschap 
– Operaties 
– Gebruik van medicijnen wo de pil 
– Infecties mn vanuit overgroei in de darm
– Belasting met gifstoffen 
– Voedselovergevoeligheid ( gluten)
– Tekort aan voedingsstoffen ( ook bijv door slechte opname in de darm)

 

Chronische stress en de schildklier

Chronische stress stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol vermindert de aanmaak van schildklierhormoon en remt de omzetting van inactief T4 naar actief T3. 

Het blijkt in de praktijk dat ook een acute, kortdurende, maar hevige stress een vergelijkbaar effect op de schildklierfunctie heeft. U kent hierbij denken aan een ernstig auto-ongeluk, een grote operatie met complicaties, verlies van een dierbare en het doormaken van gewelddadig conflict of misdrijf. 

Erfelijke aanleg 

In bepaalde families komen relatief vaak schildklierproblemen voor. Vraag uw ouders, grootouders, tantes, ooms, broer en zusters of zij bekend zijn met schildklierklachten. 

Zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap wordt er door de verhoogde stofwisseling extra veel gevergd van de schildklier. Dat kan uiteindelijk leiden tot een uitputting van de schildklier tijdens of na de zwangerschap. Daarnaast raakt er tijdens een bevalling veel schildklierhormoon verloren door het grote bloedverlies. Ik zie dit beeld regelmatig

Operaties 

Operaties geven soms een groot bloedverlies en dat kan aanleiding geven tot een hypothyreoïdie. Operatiestress vermindert de aanmaak van schildklierhormoon en remt de omzetting van inactief T4 naar actief T3. Door bloedverlies raakt het lichaam ook veel schildklierhormoon kwijt. 

Gebruik van medicijnen

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze de omzetting van inactief T4 naar actief T3 afremmen. Voorbeelden zijn lithium, antidepressiva, zoals Prozac, corticosteroïden (Prednison) en de pil. Ook kunnen medicijnen de opname verlagen of het verbruik van schildklierregulerende voedingsstoffen verhogen. 

Infecties 

Bepaalde infecties zoals het Pfeiffervirus, kunnen de schildklier infecteren en beschadigen in zijn functie. Je kunt je o.a. laten testen op EBV ( Pfeiffer) 

Voedselovergevoeligheid 

Voedselovergevoeligheid veroorzaakt door cytokinevorming (stoffen die ontstekingen veroorzaken en het immuunsysteem onder druk zetten) een stress reactie in het lichaam, waardoor de schildklier van slag kan raken.

Te veel zware metalen vooral kwik geeft vaak een auto immuun probleem richting de schildklier, denk hierbij aan Hashimoto

Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Voedingsnutriënten zoals een tekort aan bepaalde vitaminen (bijvoorbeeld B 12, B6, foliumzuur), mineralen (zoals selenium, magnesium, zink), aminozuren zoals tyrosine en een afwijkend vetzuurprofiel kunnen een onderfunctie van de schildklier geven. U kunt via Complimed alle waarden laten testen en eventuele tekorten aan een bepaald hormoon, vitamines en nutriënten  laten opsporen.

PCOS

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) is een aandoening bij vrouwen, die gekenmerkt wordt door te veel mannelijke hormonen, een onregelmatige eisprong en menstruatie en cysten in de eierstokken (ovaria).

PCOS wordt gelinkt aan overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie (ongevoeligheid van de cellen voor insuline), abnormale bloedvetten (cholesterol en triglyceriden), een hoge bloeddruk en een gebrek aan vitamine D.

Onbehandelde PCOS kan ernstige complicaties hebben, zoals te veel haargroei (hirsutisme), acne, onvruchtbaarheid en depressie. Vrouwen met PCOS hebben ook een hoger risico op hart- en vaatziekten en endometriumkanker.

Hou rekening met een periode van 12 tot 24 weken om verbeteringen te bereiken. De meest effectieve manier om dat te  bereiken is door wat gewicht te verliezen. Vaak gaat dat heel goed als je igG reacties op voeding mijdt. 

  • gewichtsverlies, probeer 7% gewicht te verliezen, dat is vaak genoeg om uit de insuline resistentie te komen. Als je daarbij iedere dag 20 min stevig wandelt kom je al een heel eind. Vaak merk je dat je menstruaties regelmatiger gaan worden. De androgenen nemen af en je hebt minder snel cardiovasculaire klachten

Onderzoeken van Complimed

Na het intakegesprek adviseer ik u een aantal onderzoeken. Met de resultaten van de onderzoeken kan ik een persoonlijk behandelprotocol voor u samenstellen.

Hormoonanalyse :

bijnier ; cortisol dagprofiel uit speeksel
schildklier ( T3, T4, TSH, RT3 RT4, Anti TPO, Thyrioglobuline)
neurotransmitters: neurospot ( nor-+adrenaline, serotonine, cortisol, DHEA)
melatonine ( slaaphormoon)
oestrogeen metabolieten ( test om te zien of deze goed door de lever worden afgebroken)
vrouwelijke hormonen ( progesteron, oestrogeen testosteron)

De Dutch test is een revolutionaire homoontest. Het bestaat uit een  zeer compleet urine en speeksel hormoonprofiel  waarbij geslachts en bijnierhormoon beoordelingen worden gecombineerd. Het resultaat is een test die een volledig beeld geeft van de geslachts- en bijnier hormoonfunctie, zodat behandelaars  een nieuw perspectief krijgen op de complexe hormoon gerelateerde gezondheidsproblemen van hun patiënt. De test begint bij 330 euro.

mannelijke hormonen
zwangerschap (HCG, progesteron, estradiol)
DHEA

Over Complimed

Een van de specialiteiten van complimed is cortisol meting om te zien hoe de bijnier functioneert. Bijnieruitputting komt veel voor maar wordt regulier slecht gediagnostiseerd.
Ook hormonale tekorten kunnen door ons goed in kaart worden gebracht en behandeld worden. Denk hierbij aan overgangsklachten, onvruchtbaarheid, PCOS  en ook hormonale predispositie voor borst, baarmoederhalskanker en myomen.

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.