Histamine intolerantie behandelen

26795851 – histamine

Een groot deel van de mensen met histamine intolerantie zijn van middelbare leeftijd. Dit komt omdat histamine intolerantie vaak laat wordt herkend.  

DENKT U DAT U  HISTAMINE INTOLERANTIE KAN HEBBEN?

Histamine-intolerantie (HIT) en mestcel activeringsstoornis, mastocytose, systemische mastocytose zijn histamine stoornissen. Andere aandoeningen met een histamine element zijn: Multiple Sclerose, fibromyalgie, kanker, narcolepsie, IBS, Crohn’s, Parkinson, Alzheimer, hartaandoeningen en migraine.

De ernst van de klachten verschilt per persoon. Het is goed mogelijk dat de klachten pas na een dag optreden. Dit maakt het moeilijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Histamine wordt voor een groot deel opgeslagen in mestcellen. Mestcellen zijn witte bloedcellen die op plaatsen zitten die in contact staan met de buitenwereld. Een voorbeeld van organen die in contact staan met de buitenwereld zijn de longen, het maag-darmkanaal en de huid.

Angst kan voortkomen uit te hoog histamine en hoeft dus niet (altijd) tussen de oortjes te zitten.

WAT IS HISTAMINE?

Histamine is een verbinding die vrijkomt door mestcellen (witte bloedcellen vormen een goed deel van het immuunsysteem) wanneer we gewond zijn, geïnfecteerd zijn met iets, of als dat nodig is voor bijna vijfentwintig fysiologische functies in het lichaam.

Histamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het kan van invloed zijn op de bloeddruk en het libido, ons beschermen tegen aanvallen en als neurotransmitter heeft het invloed op hoe (of) we slapen. Interessant is dat hoe goed we slapen ook van invloed is op histamine gehalte.

WANNEER VORMT HISTAMINE EEN PROBLEEM?

Histamine wordt ook gevonden in voedingsmiddelen. Een genetische mutatie van de histamine-afbrekende diamine-oxidase (DAO) en histamine-N-methyltransferase (HMNT) -enzymen die leiden tot een lagere afbraak dan normaal en kan dan kan ertoe leiden dat histamine zich ophoopt in het lichaam en allergie-achtige symptomen veroorzaakt. Dit staat bekend als Histamine-intolerantie. Instabiliteit van mestcellen (die histamine en andere ontstekingsmiddelen bevatten, zoals leukotriënen en prostaglandinen) kan ertoe leiden dat ze ontsteking in de bloedbaan dumpen wanneer deze niet nodig is. Dit staat bekend als de activering van mestcellen en het is vrij onaangenaam. Ik heb meerdere patienten hiermee behandeld. Een vrouw van boven de 50 had haar hele leven al angst zonder aanleiding. Dit bleek een histamine probleem te zijn. Twee andere patienten ervaarden hartritmestoornissen. Beiden deden ablatie, maar dat hielp niet voldoende.

 

 

HISTAMINE & SLAAP

Histamine is een activerende neurotransmitter. Histamine in de hersenen is oorzaak van te veel dopamine en adrenaline, wat de slaap kan verstoren.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mestcellen, die witte bloedcellen zijn die histamine en andere ontstekingsmiddelen bevatten, een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van onze interne klok.

Het menselijk lichaam heeft overal histamine-receptoren: het hart, de darmen, de borsten, de longen en de hersenen, om er maar een paar te noemen. Met deze receptoren, genummerd met H1-H4, kan histamine zijn werk doen. Omdat histamine een aantal onplezierige rollen heeft, zoals het veroorzaken van allergiesymptomen, zijn geneesmiddelen gemaakt om het effect ervan te blokkeren. Medicijnen zoals Claritin en Zantac zijn beide antihistaminica. Ze blokkeren respectievelijk de H1- en H2-receptoren.

Klachten hangen af van waar histamine  vrijkomt. Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan  het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen. Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline.

Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt, dan kunnen door kleine problemen  al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Als zo iemand veel histamine-rijke voeding consumeert, en de histamine-afbraak in de darm is niet optimaal, dan kan dat ook oorzaak zijn van over-alertheid en slaapproblemen.

HISTAMINE EN GEHEUGEN & ANGST

Histamine receptoren in de hersenen werken als een neurotransmitter die serotonine, dopamine en GABA beïnvloedt Dit verklaart  hoe histamine symptomen van angst kan nabootsen en depressies en andere psychiatrische aandoeningen kan veroorzaken als schizofrenie en bipolair zijn. Veel mensen hebben brainfog of een wattenhoofd.

HISTAMINE EN ASTMA

Histamine is het hoogst in de vroege ochtend (ongeveer 3 of 4 uur in mijn ervaring). Er wordt aangenomen dat dit de reden kan zijn dat astma-aanvallen vaak voorkomen op dit moment.

Slaapgewijs bevindt het histaminergische systeem zich in de hypothalamus en oefent het zijn uitwerking uit op alle belangrijke gebieden van het centrale zenuwstelsel. Het gebruik van antihistaminica die aan de H1-receptor werken bevordert de slaap, terwijl medicijnen die het histaminesignaal op de H1-receptor maximaliseren ons wakker houden (of een opgejaagd gevoel geven ). Evenzo kan het manipuleren van de H3-receptor ofwel slaap, of waakzaamheid bevorderen.

Interessant is dat een medicijn genaamd Provigil / Modafinil, dat wordt gebruikt om mensen als piloten wakker te houden, of tech-types die werken met strakke deadlines, voor een groot deel werkt door het stimuleren van histamine in de hersenen.

HISTAMINE EN HARTRITMESTOORNISSEN

Sinds enige tijd is bekend dat overmaat histamine in het hart een rol speelt bij hartfalen en andere minder ernstige problemen zoals hartkloppingen en hartritme stoornissen (onregelmatige hartslag). In het bijzonder kan histamine-binding aan de H2-receptoren in het hart bijdragen aan hypotensie (lage bloeddruk). Histamine wordt van nature aangetroffen in de hoge concentraties in het hart. De histamine receptoren lijken gecreëerd om elkaar in het hart in evenwicht te brengen, waarbij de H1-receptor vasoconstrictie veroorzaakt en de H2-receptor een verhoging van de hartslag en vaatverwijding veroorzaakt. Dit kan verklaren waarom sommige lijden aan lage bloeddruk en andere hoge bloeddruk

Een van de functies van histamine die het uitvoert is dat het een vasodilatator is, wat betekent dat het de bloedvaten vergroot. Met de verwijding van het bloedvat vermindert de weerstand tegen het hart dat bloed door het lichaam pompt – het is als het verwijden van een slang ;je krijgt minder weerstand tegen het water als het wordt doorgepompt, dus het hart versnelt in om hetzelfde volume bloed door deze verbrede kanalen te krijgen.

In de eerste plaats krijg je een daling van de bloeddruk en daarna een toename van de hartslag, en als het bloed door het lichaam stroomt, krijg je een stijging van lichaamswarmte, roodheid, en, natuurlijk, dit triggert dat paniek gevoelens.  Sommige patienten belanden op de eerste hulpafdeling omdat ze denken een anafylactische reactie te hebben, of een hartaanval. Maar eigenlijk is het overmatige histamine vanwege de verwijding van de bloedvaten en de toename van de hartslag. Een een histamine dieet helpt hierbij. Hier zijn enkele van de voedingsmiddelen die ik daarbij adviseer: moringa thee, zwarte bes, koriander, basilicum, tijm, gember, ui, mangosteen en  nigella sativa.

SYMPTOMEN VAN HISTAMINE-GERELATEERDE STOORNISSEN:

Huiduitslag, vlekken, roodheid, netelroos, aanhoudende vermoeidheid, jeuk, blozen en ernstig zweten, gewrichtspijn, botpijn, hoofdpijn, tachycardie (hartritmestoornissen), tranen in de ogen / droog, oogpijn,  moeite met bewegen, duizeligheid , lage lichaamstemperatuur, onverklaarde vitamine B12-tekort, gevoelig voor licht / geuren / chemische reacties, moeilijke menstruatie, gevoelloosheid en tinteling in het gezicht en ledematen, huid voelt branderig aan , onverklaarbare angst, plotselinge bloeddrukdalingen, flauwvallen, aanhoudend diarree, braken, onverklaard gewichtsverlies, cognitieve stoornissen, sinusproblemen, pijn op de borst, problemen met het gezichtsvermogen, haaruitval, zweertjes in de mond, misselijkheid, zwelling en ontsteking, vreemde reacties op insectensteken, anesthesieproblemen, bloedarmoede, problemen met de schildklier, verminderde botdichtheid, onverklaarbare zwakte, kortademigheid, gevoeligheid voor zonlicht, temperatuur (warm / koud) gevoeligheid, problemen met voedsel, dranken, , anafylaxie, gastro-intestinale klachten , opgeblazen gevoel ( SIBO), onverklaarbare reacties op medicatie, vergrote lever / milt, lever / milt / blaas / nierpijn, vergrote lymfeklieren, frequent urineren, terugkerende infecties, neuropathische pijn, obstipatie (MCAS), ijzertekort, onverklaarbare blauwe plekken, bloeding, malabsorptie, intermitterende tinnitus of gehoor problemen, huidletsels of zweren (mastocytose).

Deze symptomen zouden roteren. Waarom zo veel? Dat komt omdat Mestcellen bij vrijwel elk lichaamsproces zijn betrokken en zelfs in de hersenen te vinden zijn.

Complimed kan u helpen te testen of u histamine gevoelig bent.  Tijdens de behandeling leert u histamine beter om te zetten, te remmen en de voeding aan te passen. Door verbetering van het darmslijmvlies systeem kan histamine ook beter worden verwerkt.

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.