Bijnieruitputting

87159184 – cortisol word abstract in vintage letterpress wood type

Waardoor ontstaat een bijnier uitputting?

  • Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen.
  • Te kort aan Gelukshormonen; chronische stress put de bijnier uit.
  • Hormonale disbalansen. De tekorten in nutriënten triggert tekortkomingen in het hormonale systeem

Lastige diagnose stelling

Bijnierproblematiek is waarschijnlijk een van de aandoeningen die zeer slecht gediagnostiseerd wordt en waar niemand een antwoord op heeft. Het begint vaak na een periode van stress. De stress kan mentaal zijn maar ook metabolisch. Het belangrijkste symptoom is vermoeidheid met name ’s morgens, waardoor mensen zichzelf geen ochtendmens noemen, of een trage starter.

Wat is de functie van de bijnieren? Bijnieren produceren:

  • Cortisol. De bijnieren verhogen eerst hun productie van cortisol op een stressreactie of bijvoorbeeld een operatie virus of drukke tijd in je leven. Cortisol laat de bloedsuikers stijgen en ook vaak de bloeddruk;
  • Ze reguleren ook het immuunsysteem. Naar mate de stress langer duurt raakt de bijnier uitgeput en produceert minder cortisol waardoor je moe wordt, een lage bloeddruk krijgt, lage bloedsuikerwaarden (hypoglycaemie) slechte ziekte opvang ( immuniteit) en meer vatbaar bent voor een voedsel allergie, omgevingsfactoren (milieuvervuiling), het vermogen om flexibel te zijn bij spanningen;
  • DHEA. Bij een laag DHEA gehalte voel je je moe. Het kan zijn dat de test juist een te hoog DHEA niveau geeft. Dat komt dan omdat je DHEA stapeling krijgt, het wordt niet goed omgezet;
  • Aldosteron. Dit hormoon helpt zout en water te stabiliseren;
  • Oestrogeen and testosteron. Deze hormonen worden zowel in bijnier gemaakt als bij vrouwen in de eileiders en bij mannen in de testis. Het is raadzaam om ook deze hormonen te laten testen;

Symptomen die je kunnen laten weten dat je bijnieren uitgeput zijn:

  • Je bent al moe voor je opstaat en vindt het moeilijk om op te staan (94%)
  • Nerveus zijn en geheugenproblemen bij 20-40%
  • Bloedsuikerspiegels die fluctueren houden je spieren gespannen
  • Je bent voortdurend moe en bij stress helemaal
  • Depressief (79%)
  • Je houdt van het gevoel om met een stressvolle gebeurtenis om te gaan en voelt je dan juist weer energieker
  • Als je honger hebt ben je geïrriteerd (feed me or I kill you) bij 86%
  • Je hebt best vaak kortdurende infecties als een zere keel, verkoudheden etc die niet goed reageren op antibiotica. Dit komt door een verzwakt immuun systeem (65%)
  • Je hebt allergieën of intoleranties, ook door een zwakke immuun response
  • Je hebt jeuk en pijn in je spieren
  • Je maakt soms van een mug een olifant, bij tegenslag raak je meteen bijzonder geïrriteerd 86%
  • Soms ben je wat duizelig vooral bij opstaan 47% neiging tot flauwvallen 42%
  • Slecht slapen en wakker liggen 40%
  • Je hebt het vaak koud
  • Na operaties of griep duurt het erg lang voordat je weer de oude bent
  • Je ervaart soms een onregelmatige hartslag door een minder goed functionerend hart en polsslag
  • Soms is er sprake van anorexia of een traag metabolisme en obstipatie
  • Symptomen van de bovenste luchtwegen zijn vaak aanwezig; verkouden, hoesten, allergie, griep

Hoe testen we de bijnier?

We testen de bijnier met een cortisol dagcurve vaak in combinatie met andere hormonen.

Hoe ontstaat zoiets?

Bijnier en schildklierproblematiek komt zeer veel. Veel mensen voelen zich hulpeloos bij de uitputting die ze dagelijks, maar vooral bij het opstaan, al ervaren. We weten dat bijnieruitputting vaak gepaard gaat met een lage schildklierfunctie welke kan zorgen voor serieuze en langdurige consequenties in het functioneren in het dagelijks leven.

De bijnieren zijn twee kleine nootvormige orgaantjes, boven iedere nier een. Die kleine orgaantjes houden ons gezond, zowel fysiek als mentaal.
Al in 1898 omschreef Emile Sergent, een Franse arts deze twee orgaantjes op een briljante wijze:” als de bijnier op een of andere manier beschadigd mocht raken, dan ontstaat er een klachtenpatroon van depressie en uitgeputte spieren.

De ontstaansreden is vaak door een aantal factoren zoals als slechte ontwikkeling, soms al vanaf de geboorte, door uitputting vanuit stress, ouderdom, chronische stress, of enig ander reden waardoor de normale activiteit van de bijnier beïnvloed wordt.

De bijnier medulla pompt adrenaline om je hartslag en je ademhaling te verhogen bij inspanning of bij stress/angst waardoor je bloeddruk stijgt en bloed gepompt wordt richting je spieren in plaats van naar de darmen om voor de vertering te zorgen. Je bent klaar voor actie!
Dat is fijn als je te maken krijgt met een noodgeval zoals wegrennen bij een brand of van iemand die je wil beroven. Maar wat als je dag in dag uit het gevoel hebt dat je bedreigd wordt zonder dat dat het geval is?

Wat dus als de stress niet stopt? In dat geval reageert je endocriene systeem met een anti-stress plan; Je hypothalamus pompt een hormoon want de bijnier cortex zegt dat deze cortisol moet vrijgeven, waardoor er weer een trigger gaat naar de alvleesklier om glucagon af te geven, dit verhoogt je bloedsuiker om je brein en je spieren meer energie te geven bij stress.

Er is alleen een probleem met dit plan; je lichaam is niet gemaakt voor de voortdurende stress in deze huidige tijd. Denk er eens aan dat Einstein opeens in deze eeuw geplaatst zou worden. Die man zou sterven van het moordende tempo wat wij erop nahouden!
We zijn erop gebouwd om te vluchten voor een Sabeltand tijger en dan om te chillen een paar weken na die aanval.
Dus na uren, dagen, weken en maanden van stress of uitputting is de adrenale cortex is uitgeput en constant hoge cortisol spiegels (wat slecht is voor je) gaan over naar chronisch lage spiegels in cortisol (ook slecht voor je) Dan is er sprake van een bijnier uitputting.

Je bijnieren kunnen niet meer voldoende cortisol pompen om de suikerspiegel te verhogen, waardoor je bloedsuiker vaak laag is. Die lage glucagon spiegel zorgt ervoor dat je brein wat heel veel suiker nodig heeft, minder goed werkt, met als resultaat geïrriteerdheid ( of nerveus zijn of depressie)

Suiker verslaving is vaak een reden om deze bijnieruitputting te krijgen. Je voelt je even wat beter na wat te snoepen, maar dat is slechts tijdelijk. Je suikerspiegel piekt snel omhoog, maar moet ook weer naar beneden! Je wil weer suiker of koffie en dit wordt een achtbaan van suikerpieken. Dus in plaats van narrig te worden eet liever wat! Geen suiker, maar iets wat langzaam werkt in de suikerwaarde (Glycaemische lading)
Relaties gaan vaak stuk hierop omdat mensen ruzie maken om deze reden. Geef je partner of kind iets te eten, of beter; eet zelf wat als je hier last van hebt.

Deze symptomen komen veel voor bij veel mensen. Bij nevenoorzaken als hormonale disbalansen moeten die ook aangepakt worden, deze kunnen er voor zorgen dat je uitgeput raakt.
Het onvermogen te herstellen ligt vaak aan een slecht werkende bijnier die is ontstaan door slechte voeding, mentale en fysieke stress, overwerk en gebrek aan slaap.

Mensen met een sterke bijnierfunctie zijn mentaal en fysiek sterk, ze zijn nergens bang voor en gaan een vriendelijke confrontatie aan bij problemen.

Omdat er vaak een hypotensie is voelen mensen zich ook niet prettig. Hoewel dit beschouwd wordt als gezond, is dat het niet. Alleen bij super atleten met een enorm hart is hypotensie niet erg.

Trage schildklierwerking

Mensen met een slechte bijnierwerking hebben vaak ook last van een trage schildklier. Ze zijn stijf als ze opstaan, vooral in de lage rug welke wel opknapt door bijv een warme douche. Ook hebben ze vaak een zere keel in de ochtend, wat gedurende de dag wel wegtrekt. Hoewel de meeste mensen eerder aan een schildklier probleem denken dan aan een adrenal uitputting adviseer ik eerst te werken aan de bijnier voordat er gesleuteld wordt aan de schildklier.

Begin je namelijk aan de schildklier, dan verhoog je het metabolisme en dus de druk op de bijnier. De ideale situatie is dus eerst de bijnier behandelen en daarna pas de schildklier als dat dan nog nodig is.

Er zijn veel mensen die eerst lijken op te knappen bij schildklier medicatie maar daarna weer terugzakken om deze reden.
Laat in ieder geval je schildklier testen. Het TSH is niet noodzakelijkerwijs de belangrijkste test. De T3 is een betere parameter. Maar kijk vooral naar de klinische verschijnselen.

Wat is de oplossing?

Je volgt een tijd met hulp van je behandelaar een pas klaar gemaakt regime wat de echte oorzaak van bijnier uitputting aanpakt een dieet dat je bloedsuiker normaliseert, een van de belangrijkste redenen om dit überhaupt te krijgen je voegt nutriënten toe om je bijnieren te helpen sterker te worden en te herstellen en mentaal en emotioneel kijk je eens wat je kunt veranderen aan de stress die je lichaam kennelijk ervaart.

Het bijnier versterkende voedingspatroon

Je begint met het uitsluiten van voeding die je niet meer mag eten (uitslag imupro) omdat deze voeding je bijnieren uitput.

  1. Zweer suiker af! Suiker is killing voor de bijnieren, je voelt je er even lekker door de suiker kick en daarna komt de man met de hamer.
    Juist de pieken die ontstaan in je bloedsuikerspiegel putten je uit. Op en neer, op en neer, net een achtbaan! Je bijnier is daar heel druk mee om dat een beetje te nivelleren. Als je heel moe bent en je wilt wat suiker, neem dan 1/2 theelepeltje suiker ( of 4 tic tacs) onder je tong en laat het smelten daar. Dat kleine beetje suiker is vaak genoeg om je bloedsuiker even te herstellen als deze laag is wat de geïrriteerdheid of de vermoeidheid weg neemt zonder dat je op de achtbaan komt van suikerspiegel fluctuaties door te veel suiker in je voeding.
    Neem liever stevia of xylitol als suiker vervanger.
  2. Leer koffie drinken af! Net als suiker doet cafeïne rare dingen met je bijnieren. Limiteer jezelf tot een kopje koffie in de ochtend als je het niet kunt laten. Neem ipv cafeïne decaf. of groene thee waarin theanine zit wat zorgt voor rust en concentratie.
  3. Eet laag glycaemisch
  4. Een voedingsplan helpt je je bloedsuiker te stabiliseren. Combineer dit met grote hoeveelheden groentes, zeker de bladgroentes.
  5. Drink meer water en eet wat meer zout ( mits geen hoge bloeddruk)!Je bijnieren zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van bloedsuiker waarden maar reguleren ook het bloedvolume en de bloeddruk, taken die plenty water vragen zout.
  6. Luister naar je lichaam.

Neem contact op met Complimed voor het maken van een afspraak.